De Praktijk stopt in 2016

Halverwege 2016 houdt De Praktijk op te bestaan. Ons lesmateriaal blijft beschikbaar.

Vroeger en nu

Toen De Praktijk 16 jaar geleden lesmateriaal begon uit te brengen, over actuele wetenschap, en leuker dan het lesboek, kwam dat voor veel docenten als geroepen. Vooral onze Science Quizzen, die inmiddels al 15 jaar elke maand verschijnen, vonden gretig aftrek. Zoiets was voordien niet of nauwelijks beschikbaar. Inmiddels hebben wij zelf ruim 60 lesmateriaalprojecten in ons portfolio en 4000 geregistreerde docenten die het materiaal gebruiken. Tegenwoordig is er overal onnoemelijk veel lesmateriaal over nieuwe wetenschap te vinden, gemaakt door docenten, wetenschappers, science centers… Het een nog leuker dan het andere.

Discovery FestivalTien jaar geleden organiseerden we het eerste Discovery Festival: een uitgaansnacht met wetenschap. Destijds was die combinatie nieuw, vreemd en moeilijk om uit te leggen. Sinds het eerste Discovery Festival organiseerden wij op tientallen evenementen wetenschap als vermaak. Tegenwoordig kun je bijna elk weekend uit-met-wetenschap en vind je geweldige wetenschap op kunstevenementen en festivals van Lowlands tot de Zwarte Cross.

De tijd van De Praktijk

De tijden zijn veranderd. Hoe help je docenten goed onderwijs over wetenschap te geven, hoe help je wetenschappers een publiek te bereiken, hoe versterk je de wetenschapscommunicatie? De Praktijk, die lesmateriaal maakt en wetenschapsprogramma’s organiseert, is daarop mijns inziens niet meer het antwoord. Daarom heb ik besloten dat de tijd van De Praktijk voorbij is.

Het was een mooie tijd. In 2007 bedachten we DisWis, waarmee we jarenlang wiskundestudenten gastlessen lieten geven op middelbare scholen en een prijs wonnen. In 2008 organiseerden we de eerste KNAW Onderwijsprijs, meteen ruimschoots de grootste profielwerkstukprijs in Nederland. We deden De Jonge Akademie on Wheels, waarmee honderden scholieren persoonlijk kennismaakten met de leukste wetenschappers van Nederland – en vice versa.Expeditie Moendoes In 2010 maakten we Expeditie Moendoes, een spel over wetenschap dat inmiddels op duizenden basis- en middelbare scholen ligt, dit jaar in de vijfde taal wordt vertaald en onlangs op veler verzoek weer is herdrukt. In 2012 maakten we een feestelijk wetenschapsprogramma voor het KNAW-afscheid van Robbert Dijkgraaf. Dit jaar werken we aan de Nationale Wetenschapsagenda voor Scholieren en vindt de landelijke Vakconferentie Wetenschapscommunicatie voor de vierde keer plaats.

Mensenwerk

We werkten natuurlijk nooit alleen – altijd moesten we het hebben van geweldige opdrachtgevers, projectpartners, vormgevers en natuurlijk de fantastische collega’s binnen De Praktijk. Marieke Hohnen, Miranda Jansen, Patty den Enting en ik verdwijnen natuurlijk niet van de aardbodem. We blijven docenten helpen goed onderwijs geven, wetenschappers helpen met public engagement, de branche versterken en vernieuwen. Maar ieder op een eigen plek en liefst samen met jullie, alle docenten, wetenschappers, vrienden en relaties waaraan wij zoveel hebben gehad sinds april 2000.

Tot snel!

 

Alex Verkade

Groep

Advertentie