KNAW Onderwijsprijs

De KNAW Onderwijsprijs is, sinds de eerste editie in het schooljaar 2008-2009, de grootste profielwerkstukprijs van Nederland. De Praktijk startte het project op, coördineerde het in de eerste jaren en droeg de organisatie gaandeweg over aan de KNAW, de opdrachtgever. In 2012 begeleidde De Praktijk de overgang naar digitaal inzenden.

Er zijn twaalf prijzen per jaar, door een jury van topwetenschappers toegekend aan de drie beste werkstukken per profiel. De prijzen gaan naar de leerlingen die deze profielwerkstukken maakten, maar ook naar de scholen waar ze werden geschreven en de docenten die ze hebben begeleid.

Jaarlijks komen tussen de 400 en 500 werkstukken binnen, ingezonden door 150-200 scholen.

“Ter gelegenheid van het tweehonderdjarig jubileum van de KNAW stelde toenmalig KNAW-president Frits van Oostrom deze prijs in. Het was indertijd niet de eerste prijs voor profielwerkstukken, maar in het eerste jaar wel in een klap de meest succesvolle, met ruim 450 inzendingen van ruim 180 scholen. Deze toestroom van werkstukken is in de afgelopen jaren een constante geworden. Dat is uiteraard te danken aan de kwaliteit en de statuur van de prijs – toegekend door topwetenschappers uit KNAW-kringen – maar zeker ook aan het werkbare concept en de gedreven en deskundige trajectbegeleiding door De Praktijk. Met hun kennis en contacten van het onderwijsveld is de KNAW erin geslaagd de prijs van meet af aan goed te positioneren en draagvlak te verwerven onder docenten, leerlingen en schoolleiders. Ook het verwerken van de honderden inzendingen en de ondersteuning van een gedegen voorselectie door een team van vakdidactici dragen bij aan het succes van de prijs, die jaarlijks ruime aandacht krijgt in de media. Wat dan weer bijdraagt aan het streven van de KNAW om een breed publiek te enthousiasmeren voor wetenschappelijk denken en doen.” (Marja van der Putten – plv hoofd Communicatie KNAW)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s